LADDERS - veilig op hoogte
29 februari 2024 
1 min. leestijd

LADDERS - veilig op hoogte

Een ladder is een prima middel om zich naar een hoger of lager gelegen niveau te verplaatsen. Wat we geregeld opmerken is dat personen op een ladder staan terwijl ze werken in de hoogte uitvoeren. Soms kan dit een geschikte werkmethode zijn maar dat is zeker niet altijd het geval!

De welzijnswet vermeld expliciet dat ladders niet altijd gebruikt mogen worden als werkplek. Een ladder is enkel toegestaan voor lichte werken van korte duur en een veilige steun en houvast moet altijd gewaarborgd worden. Je zult dan wel begrijpen dat we niet graag iemand met een breekhamer op een ladder zien staan.

Werk enkel op ladders met lichte handgereedschappen, vermijd zware gereedschappen zoals bijvoorbeeld koevoeten, sloophamers, hogedrukreinigers of slijptollen.

Veilig werken begint al bij een goede voorbereiding, waarbij men eerst overweegt of er alternatieve, veiligere werkmethoden mogelijk zijn, zoals het gebruik van hoogtewerkers of rolstellingen.

⚠ Bij het gebruik van een ladder is er kans om zich serieus te verwonden door het OMVALLEN VAN DE LADDER, VALLEN VANAF DE LADDER, of VALLEND MATERIEEL. Voldoende aandacht om de ladder juist in te zetten is dus essentieel.

Daarom geven we je graag 12 TIPS om ladders veilig op te stellen en te betreden:
★ Zet de ladder op een stevige ondergrond die niet kan verzakken door het laddergewicht.
★ Werk met intacte ladders vrij van enige beschadiging die instabiliteit geeft.
★ Zet een enkele ladder tegen een stevig vlak onder een hellingshoek van 65 tot 75 graden.
★ Laat een enkele ladder 1 meter over de rand steken.
★ Bevestig het bovenste deel van een enkele ladder aan een sterk vast oppervlak.
★ Versper bij voorkeur geen doorgangen en plaats ladders niet voor of na deuren.
★ Ga niet onder een ladder staan en laat niemand onder de ladder doorstappen
★ Houd 2 handen en 1 voet of 1 hand en 2 voeten op de sporten.
★ Gebruik één hand om de ladder vast de houden en de andere voor het werk.
★ Houd beide voeten op de ladder, zet deze nooit naast de ladder op bijvoorbeeld een dorpel.
★ Reik zijwaarts niet verder dan een armlengte en hanteer lichte machines zonder voedingskabels.
★ Sta of stap nooit met twee of meer op een ladder.

Dit en meer.... Wens je alle maatregelen te kennen om veilig te kunnen werken met een ladder, download dan in minder dan 5 minuten de risicoanalyse van de ladder uit CSC.

Zin om de veiligheid op jouw bouwplaatsen een trede hoger te brengen met CSC? Ja,  ik wil weten hoe CSC me hierbij gemakkelijk op weg kan helpen. -> BOEK nu een GRATIS DEMO.

Over de schrijver
✰ Preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +8 jaar veiligheidservaring in de industrie en bouw ✰ De brug tussen de veiligheidswetgeving en de werf ✰ Oplossingsgerichte onderzoeker ✰ Enthousiast en steeds open voor een uitdaging
Reactie plaatsen