RIJPLATEN - een veilige toegang voorop
28 december 2023 
1 min. leestijd

RIJPLATEN - een veilige toegang voorop

Regelmatig komen er nieuwe risicoanalyse onderwerpen in de CSC app bij, ons doel is dat iedere gebruiker zijn courante werkmiddelen die hij als aannemer inzet kan terugvinden in CSC. Eén van de recentere onderwerpen die toegevoegd werd is de rijplaat. Rijplaten zien wij veel ingezet worden op bouwplaatsen, deze kon dus zeker niet achterwege blijven in CSC.

⚠ De ondergrond op werven is niet altijd even toegankelijk. Het plaatsen van rijplaten kan STRUIKELEN, VALLEN, VERZAKKEN VAN VOERTUIGEN en BESCHADIGING VAN ONDERGRONDSE LEIDINGEN of RIOLERINGEN voorkomen.

Enerzijds zorgt een rijplaat voor een effen ondergrond die goed begaan- of berijdbaar is, anderzijds zorgt een rijplaat voor een gelijkmatige verdeling van de druk op de ondergrond. Deze gelijkmatige druk heeft als voordeel dat ondergrondse leidingen of rioleringen minder belast worden.

We geven je met plezier 8 TIPS waarop te letten bij het inzetten van rijplaten:
★ Zie erop toe dat de levering rijplaten op een draagkrachtige ondergrond gebeurd.
★ Verplaats de rijplaten door de inzet van intacte en gekeurde hulpmiddelen.
★ Steek nooit handen of voeten onder een rijplaat tijdens het positioneren.
★ Plaats enkel rijplaten over leidingen na voorafgaand akkoord met de leidingeigenaar.
★ Positioneer rijplaten mooi aansluitend of met een overlap.
★ Zorg dat er geen opstekende randen van de rijplaten opduiken.
★ Bevestig kunststoffen rijplaten aan elkaar als die hiervoor geschikt zijn.
★ Doe strooizout op geplaatste gladde rijplaten bij vorst.

De volledige risicoanalyse kun je zelf raadplegen en downloaden in CSC.

Heb jij het goede voornemen om in 2024 de veiligheid binnen jouw bedrijf op de werf tot een hoger niveau te tillen? CSC kan jou hierbij helpen om veiligheid snel in de hand te nemen op de bouwplaats zelf, daar waar het werk gebeurd. Ons goed voornemen voor 2024 is alvast om het aantal risicoanalyse subjects in CSC te blijven uitbreiden. Omdat we het iedere KMO of MKB aannemer gemakkelijk willen maken in België en Nederland. Dit en veel meer....

Wil je graag zelf eens voelen of proeven hoe CSC jou en jouw bedrijf vooruit zou kunnen helpen als zaakvoerder of bestuurder?
Klik hier om een gratis CSC-demo te boeken.


Over de schrijver
✰ Preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +8 jaar veiligheidservaring in de industrie en bouw ✰ De brug tussen de veiligheidswetgeving en de werf ✰ Oplossingsgerichte onderzoeker ✰ Enthousiast en steeds open voor een uitdaging
Reactie plaatsen