Beschadigde HIJSBANDEN – laat het niet ontsporen
09 mei 2023 
0 min. leestijd

Beschadigde HIJSBANDEN – laat het niet ontsporen

We zien het nog te vaak gebeuren dat hijsbanden die eigenlijk geen dienst meer mogen doen nog altijd in de omloop zijn.

⚠  Bij het gebruik van ongeschikte hijsbanden is een ongeval dreigend. Wanneer een hijsband scheurt of loskomt valt de last met een enorme snelheid naar beneden. Hierbij zijn persoonlijke verwondingen en/of schades aan het bouwwerk het wezenlijke gevolg.

Werk daarom enkel met intacte hijsbanden!

Controleer voor ieder gebruik de hijsbanden op gebreken zoals:  
 ★ Scheuren, gaten, uitrafelen van de hijsband.
 ★ Loskomen van stiksel, beschadiging lus, onleesbare markering hijsband.
 ★ Aantasting van de hijsband door vet, olie of chemicaliën.
 ★ Ontbreken van geldige keuring, vervallen keuringsdatum of levensduur.

En verwijder hijsbanden die geen dienst meer mogen doen van jouw projectlocatie, zodat niemand deze toch nog zou gebruiken.

Bedenk, soms wordt materiaal, bv. wapeningsstaven, op de werksite geleverd met hijsbanden of slings die maar voor eenmalig gebruik geschikt zijn. Wanneer je deze hijsbanden op de bouwplaats laat liggen of rondzwerven, zijn collega’s al snel geneigd deze te hergebruiken. Het is dan ook raadzaam deze hijsbanden onmiddellijk te verwijderen na de levering.

Wens je een overzicht van alle risico's en maatregelen voor het gebruik van hijsbanden te raadplegen? Met de CSC app kun je snel dit risicoanalyse rapport raadplegen om veilig te hijsen met hijsbanden. Dit conform goede praktijken en de toepasselijke veiligheidswetgeving.

Over de schrijver
✰ Preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +8 jaar veiligheidservaring in de industrie en bouw ✰ De brug tussen de veiligheidswetgeving en de werf ✰ Oplossingsgerichte onderzoeker ✰ Enthousiast en steeds open voor een uitdaging
Reactie plaatsen