Houd je hoofd koel tijdens het WARME WEER
15 juni 2023 
1 min. leestijd

Houd je hoofd koel tijdens het WARME WEER

Het lekkere zonnetje waar we in onze vrije tijd zo van kunnen genieten kan tijdens de werkuren soms wat teveel van het goede worden.

Zo kun je wanneer je langdurig in een zonnige omgeving moet werken last krijgen van een verbrande huid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of zelfs een zonneslag of hitteslag.

Gemiddeld ligt onze lichaamstemperatuur rond 36,4 graden, bij een zonneslag stijgt die tot 38 à 40 graden. Bij een hitteslag stijgt de lichaamstemperatuur nog meer, tot boven de 40 graden. "Op dat moment werkt de regulatie van de lichaamstemperatuur ook niet goed meer, je stopt dan bijvoorbeeld met zweten“. Besef dat een hitteslag dan ook een levensbedreigende situatie kan zijn, tijdig de juiste voorkomingsmaatregelen nemen is dus de boodschap!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen dagen en de zomer in het vooruitzicht delen we graag 7 TIPS om ongehavend de warmte door te komen:
★ Verkies waar mogelijk een werkplek in een aangename omgeving, bv. in de schaduw of in een ruimte met airco.
★ Scherm de werkplek af tegen zonlicht met bv. een parasol of zeil.
★ Drink regelmatig lauw water bij hoge temperaturen.
★ Kleed zich naargelang de temperatuur, draag bij warmte luchtige maar beschermende kledij.
★ Smeer in tegen zonnebrand met zonnecrème op niet bedekte lichaamsdelen.
★ Ga niet over de eigen limiet heen en pauzeer tijdig bij hitte in de schaduw of op een koelere plaats.
★ Start de werkshift vroeger om nog te kunnen genieten van koelere temperaturen in de ochtend.

Verliest een collega het bewustzijn of komt hij zeer verward over, contacteer dan zeker de hulpdiensten of volg jullie noodprocedure.

In de CSC app kun je ook de preventiemaatregelen van andere weersomstandigheden raadplegen zoals regen, sneeuw, lage temperatuur, hevige wind of onweer.

Over de schrijver
✰ Preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +8 jaar veiligheidservaring in de industrie en bouw ✰ De brug tussen de veiligheidswetgeving en de werf ✰ Oplossingsgerichte onderzoeker ✰ Enthousiast en steeds open voor een uitdaging
Reactie plaatsen