WAPENING - uitstekende delen
20 april 2023 
0 min. leestijd

WAPENING - uitstekende delen

WAPENING is uit geen enkele bouw weg te denken.  Zowel vlechters als uitvoerenden die wapeningsnetten en -staven manipuleren of in de nabijheid werken lopen risico.

⚠  Uitstekende wapeningsstaven zijn scherp en snij incidenten liggen op de loer bij manipulatie. Besef dat als je op een uitstekend ijzer valt, dit letterlijk jouw lichaamsdelen kan DOORBOREN.

Daarom 5 PREVENTIETIPS om jezelf en de omgeving te beschermen tegen deze verraderlijke uitstekende delen:
 ★ Scherm uitstekende wapeningen of ijzers af met bv. beschermingsdoppen of beschermkappen.
 ★ Signaleer niet af te schermen uitsteeksels in doorgangen door bv. deze te markeren met een verf spuitbus.
 ★ Hanteer de vlechtdraden met zorg en laat deze niet rondslingeren op de site.
 ★ Gebruik kniebeschermers tijdens het ijzervlechten.
 ★ Draag snijbestendige handschoenen tijdens de wapeningswerken.

Ben je momenteel wapeningswerken op jouw werf of projectlocatie aan het uitvoeren? Dan dagen we jou graag vandaag uit een laatste minuut risico check te doen en deze 5 praktische ‘quick win’ tips in praktijk te onderhouden.

Weet dat dit 1 van de niet te onderschatten risico’ is van wapening, het voorkomen van val- en struikgevaren geniet evenzeer de aandacht.

Via de CSC app kun je als gebruiker in een paar klikken de taakrisicoanalyse met risico’s en maatregelen raadplegen voor werken met materialen zoals wapening. Je kan hierbij instant de volledige of verkorte risicoanalyse versie downloaden ter instructie op jouw werklocatie.

Over de schrijver
✰ Ondernemer, preventieadviseur en veiligheidscoördinator ✰ +20 jaar praktijkervaring in # industriële sectoren ✰ Bezield door een ♥ voor veiligheid en positieve aanpak ✰ Steeds zoekend naar dat ietsje meer dat het verschil maakt ✰ Naast mijn werkpassie hou ik van fotografie en yoga